יום רביעי, 13 באפריל 2011

מהי רשת חברתית?

אם נבדוק את הזמן שאנחנו משקיעים במהלך היום בפעילויות שונות, נראה שרובנו מבלים חלק ניכר מזמננו באינטרנט (בעבודה, בבית ובאמצעות הסלולר ככה על הדרך) וזמן "מכובד" ממנו מוקדש לרשתות חברתיות.
אז מהי בעצם רשת חברתית - או מה הופך אותה לכזו?

לצורך כך יש לחזור כמה וכמה שנים לאחור - לימים בהם התחלנו את השימוש באינטרנט. 
אמנם נראה שהאינטרנט הייתה כאן מאז ומעולם, אך "כולה" אנחנו מדברים על תקופה של 10-15 שנים לוותיקים מאוד מבינינו, הגולשים באינטרנט. לא הרבה זמן במונחי הסטוריה.

עם היווסדה, האינטרנט שימשה אותנו שתי צורות:
1. אינדקס אתרים - אתרים שקמו כ"דפי זהב" של בליל האתרים שבמרחב, תוך ניסיון לעשות בהם סדר ולמצוא את המחט הדרושה בערימת השחת. אתרים אלו כינו בשם "פורטל" - שער הכניסה לאינטרנט. ביניהם ניתן למנות בחו"ל את Yahoo! MSN  ובישראל את walla!, תפוז, נענע ועוד.

2. כלי תקשורת ואינטראקטיב - ביניהם ניתן לכלול את הפורומים, צ'טים, מייל, מסנג'רים למיניהם, תגובות, טוקבקים ועוד.
אך בעידן ההוא - כל אתר המציא לו כלי אחד או יותר - וכך הגולש המצוי היה נע בין האתרים - באחד מנוי לפורום זה או אחר, באחר גולש בצ'ט, ומיילים פותח בכל אחד מהם - שיהיה...
היה זה אך לא טבעי שהגולש ינוע בין כל כך הרבה אתרים, תחת שמות שונים ומשונים, רישומים לאינספור אתרים ובעיקר מפגשים רגעיים עם אנשים שונים בנושאים שונים - כולם עטויים במסיכות שונות ומשונות.

לא טבעי ולא דומה לחיינו במציאות - בהם אנחנו במרכז ולוקחים איתנו את החברים בעלי הנושאים המשותפים לחוויות משותפות - ובעיקר את אלו הדומים לנו.

הרשתות החברתיות מהוות סוג של התפכחות כמו גם התפתחות טכנולוגית המאפשרת, במקביל, מגוון כלי תקשורת במקום אחד = נוחות, כשכל החברים שלי מקיפים אותי כל הזמן ודנים איתי בקבוצות על נושאי עניין משותפים.
והכי חשוב - אני, עם האגו הגדול שלי - במרכז העניינים.

למעשה הרשתות החברתיות מספקות לנו פתאום אוסף כלים מצויינים לתקשר עם כל החברים שלנו במקום אחד סביב כל נושא שנרצה לדון בו, וזאת בהשקעת מאמץ קטן יחסית (ה"לייק" המפורסם).

אז אם נסכם - רשת חברתית היא בעצם אוסף כלי תקשורת מצויינים הסובבים סביבי - כשאני במרכז, וכל החברים מקיפים אותי ומתארחים אצלי.

מה יגרום לי "לחיות" ברשת חברתית זו או אחרת?
אוסף כלים
חברים
ו... תוכן מצויין.

תוכן יבוא מגולשים מרתקים או ממערכת .
ללא השילוש הקדוש הזה - אין ולא תהיה רשת חברתית - או לפחות אני לא אהיה בה.

רוצים לדעת עוד?
המצגת הבאה מדגימה ביתר פירוט את הנושא.




על היתרונות והחסרונות שברשתות חברתיות

על פי נתונים שמפרסמים אתרי מדידה למיניהם, למעלה מחצי מיליארד איש כבר רשומים לפייסבוק. אז נכון, לחלקם יותר מדמות אחת (על כך ברשימה אחרת) חלקם נרשמו מסקרנות וברחו לעד, ואחרים סתם רשומים בשמות בדויים כאלה ואחרים -  או בדמויות בדויות לצורכי שיווק, מסחר או הטרדה בזויה מכל סוג שהוא. 
במקביל, ביחד או לחוד,  נרשמים מידי יום אלפי גולשים לרשתות חברתיות אחרות הצצות להן כפטריות לאחר הצונאמי.
אז רשתות חברתיות זה דבר טוב או לא?
אז ברשתות חברתיות כמו ברשתות חברתיות - שום דבר אינו מוחלט.
הבה נצא מנקודת הנחה שמיליוני אנשים אינם טועים, וכנראה, בכל זאת, הם מוצאים ברשתות האלה משהו טוב.
אז נפתח ביתרונות:
1. חברתיות - האדם כנראה הוא יצור חברתי. ואחרי שסגרו אותו בחדר עם מחשב, טלוויזיה ואפילו ערימת עיתונים או ספרים, החיברות חזקה ממנו, והוא מחפש קשר. הפייסבוק הוא דרך חדשה להתרועע- ליצור קשרים חברתיים ולשמר אותם על בסיס קבוע. זאת, ללא מחוייבות ארוכת טווח, עם יכולת טפיחה קטנה על השכם בסגנון LIKE או "אהבתי".
2. הפייסבוק בפרט ורשתות חברתיות בכלל מאפשר הכרות עם המון אנשים חדשים שלא הייתי מכיר , או שלא הייתי יכול לפגוש ורק הרשת החברתית היא היא שמאפשרת לי את המפגש הבלתי אמצעי הזה עימם.
3. התוכן שמייצרים הגולשים ברשתות החברתיות הוא מרתק ברובו והפך תחליף לכל כלי בידורי אחר - טלוויזיה, אינטרנט, עיתון או ספר. ואם הוא מבדר או מרתק אנשים - אין בזה כל פסול.
4. כל אחד יכול - זו סיסמתן של הרשתות החברתיות. שוב אין מחסום של מעמד, קרבה או ייחוס כדי "לגעת" באנשים חשובים או לצבור אינסוף חברים. כל אחד יכול וחובת ההוכחה עליו. אם הוא מעניין מספיק ורבים ירצו בקרבתו או לשמוע את דעותיות או הגיגיו - הרי פתאום הוא יכול להגיע להישגים, לפגוש "שועי" עולם וליהנות מפופולאריות שעל פניו לא הייתה לו מקודם.
5. בעניין האחרון של כל אחד יכול - חשוב להזכיר שהכלי הזה הוא חינמי - ולכן אין מגבלת כסף - והיא מאפשרת גם גישת שיווק חדשנית - שיווק ויראלית - לכל אחד בתאני שהוא מוכן לעבוד קשה, כל יום, כל היום וליהנות מזה. מהתוצאות בודאי הוא ייהנה בדיוק כמו חברת ענק שמעסיקה חברות בסכומים גבוהים. ולעיתים אף יותר.
6. ברשתות חברתיות אפשר להתייעץ, לקבל מידע ולמסור מידע גם באנונימיות - ואולי זהו צידו היפה ביותר של האינטרנט בכלל והרשתות החברתיות בפרט. 

והחסרונות?
בדיוק כמו היתרונות - אלא רק שלהפך - 
1. רוצים חיברות? צאו למסעדה - תפגשו עם אנשים, תתחבקו ואל תסתפקו ב"לייק" אומלל. צאו מהמחשב או מהאינטרנט ותתנשקו כבר.
2. רוצים להכיר? לכו להרקדה המונית בכיכר, צאו מהבית למפגשי פנויים פנויות או למועדונים. לכו לסרט בחבורה - אפילו שבו על העמודים בצידי הרחוב - למה לעשות את זה בפייסבוק? 
3. תוכן טוב יש בספרים טובים ובסרטים טובים וגם בהצגות תיאטרון. נ ק ו ד ה ! 
4. העובדה שכל אחד יכול - נכון עם זה קשה קצת להתווכח - אבל עם קצת אומץ ותעוזה כל אחד יכול גם בחיים האמיתיים ולא חייבים להסתתר מאחורי מחשב. אבל לעיתים, בכל זאת, זו סגולתם של מעטים בלבד. ובכל זאת - שווה לנסות - לומדים המון בחיים ממגע אמיתי.
5. עם חינם קשה להתווכח.
6. גם עם אנונימיות.

כפי שאתם מבינים, אני חסיד גדול של הרשתות החברתיות ובעיני רבים היתרונות על החסרונות. ואשמח אם תביאו עמדות הפוכות. סתם, שיהיה מעניין.


ובעניין דומה - מצגת משלי. תיהנו