יום שני, 17 במאי 2010

אז מה זה בכלל ניו מדיה?

אז מהי הניו מדיה או המדיה החדשה כפי שמתעקשים לתרגם זאת לעברית?

כדי להסביר את הניו מדיה צריך להסביר קודם כל מהי המדיה הישנה:

המדיה הישנה היא כל כלי התקשורת ששלטו-שולטים בחיינו עד לכניסתה (כן כניסתה - תתרגלו - אינטרנט היא אישה)של האינטרנט ופריצתו של הסלולאר.
אז מה היה לנו שם?

עיתונות כתובה, רדיו וטלוויזיה. מה שבלימודי התקשורת טרחו להדגיש שמדובר בתקשורת המונית במיטבה.
ולמה תקשורת המונים?

היה לי מרצה נפלא ביחידה לתקשורת בבר אילן - פרופ' שמואל ליימן וילציג שמו. ההתמחות המרכזית שלו הייתה בעתידנות. באחד השיעורים, כדי להסביר מהי תקשורת המונים הוא סיפר על סבא שלו - שישב בעיירה ומישהו הגיע מהעיירה הסמוכה וסיפר על חדשות שקרו בעיירה הסמוכה חודשיים לפני - הזמן בו לקח לו להגיע מנקודה א לנקודה ב'.
תקשורת ההמונים, על פי וילציג, ולא רק הוא, היא הקדמה במאפשרת לשדר ממקום אחד בו זמנית ולהגיע להמונים הפזורים ברחבי העולם.

הטלוויזיה היא פאר היצירה מבחינה זו - הרדיו גם כן והעיתונות - מדשדש לו בהצלחה מאחור.

אבל כולם - תקשורת המונים.

כל זה היה נכון עד לפריצתה, כאמור של האינטרנט.

ומה זו שינתה?

באינטרנט, להבדיל מכלי המדיה המסורתיים - איפשרה, מעבר לתקשורת המונים קלאסית - גם יכולת תגובה מיידית, תקשורת דו כיוונים  שלא לדבר על רב כיוונית - אינטראקטיביות אנחנו קוראים לזה.

במסגרת האינטראקטיביות שמאפשרת לנו האינטרנט, אנחנו יכולים להגיב לידיעה ב- ynet, להגיב בפורום להודעה של מישהו שאיננו מכירים, לכתוב כל מה שעולה על רוחנו בכל זמן ולכל קהל בו נבחר.

אז למעשה אנחנו הופכים למפיצי תקשורת בעצמנו - וזו למעשה החדשנות של הניו מדיה:

היכולת של ההמונים להגיב ולתקשר בכל זמן עם כל מי שירצו והיכן שירצו.

וזו למעשה הייחודיות של הניו מדיה:

בעוד העיתון במקרה הטוב איפשר לקוראים שלו לשלוח מכתבים למערכת ולפרסם חמישה מהם בקיצור נמרץ, הרדיו עורך תוכנית ביום במסגרתה הוא מקשיב לקהל המאזינים ומתעמר בהם, בעוד הטלוויזיה מאפשרת לצופים להשתתף בשתי צורות: תוכניות ריאליטי או בשליחת SMSים עם חשבונם כדי לקבוע מי יהיה הכוכב הנולד הבא -
רק האינטרנט היא היא המאפשרת היחידה לכל גולש ב- ynet להגיב על ידיעה חדשותית, לכל מי שיש לו מה להגיד לפתוח בלוג, ולכל מי שרק רוצה  - לפתוח עצומה/קבוצה/בלוג או רשת חברתית שלמה ובחינם כדי להפיץ את דעותיו ולקבל תגובות מכל עבר.

בסלולאר - גם שם אנחנו יכולים לשלוח SMSים, לגלוש לאינטרנט ולהגיב, לשלוח SMS לבלוג שלי ולתקשר מכל מקום בכל זמן - עם או בלי מחשב - ולתקשר עם ההמון - חברים או לא - לשיקולי.


ואם זו לא תקשורת ההמונים האמיתית - אז מהי בכלל תקשורת המונים?


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה